Το πρόγραμμα επιφανειακής και περιφερειακής αρχαιολογικής έρευνας των παραλιακών όρμων της Ανατολικής Αττικής B.E.A.R.S. (Bays of East Attica Regional Survey) έχει σκοπό να εμπλουτίσει την ακαδημαϊκή γνώση την σχετική με την ιστορία της περιοχής γύρω από την σύγχρονη κωμόπολη του Πόρτο Ράφτη στην ανατολική Αττική. Στην ιστοσελίδα αυτήν θα βρείτε πληροφορίες για τον τόπο αυτό, για την ιστορία της αρχαιολογικής έρευνας στην ευρύτερη περιοχή, για τους στόχους του προγράμματος B.E.A.R.S., καθώς επίσης και για τα ευρήματα και τα πορίσματα της έρευνας μέχρι στιγμής.
Η ιστοσελίδα περιέχει επίσης και ένα blog στο οποίο συμμετέχουν άτομα της ομάδας B.E.A.R.S. όπου αναγράφονται οι εμπειρίες τους από τη δουλειά και την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Εδώ θα βρείτε τις πιο πρόσφατες αναρτήσεις! Η ομάδα μας αναρτά όσο πιο συχνά μποεί σε αυτό το blog ακόμα και καθ᾽ όλη τη διάρκεια των δύσκολων χειμερινών μηνών που διανύουμε.
Η κωμόπολη του Πόρτο Ράφτη εκτείνεται επί ενός τεράστιου όρμου στην Ανατολική Αττική. Ο όρμος αυτός χωρίζεται σε ένα βόρειο και σε ένα νότιο τμήμα από την χερσόνησο της Πούντας και περικλείεται εκ θαλάσσης από την νησίδα του Ράφτη και από την χερσόνησο της Κορώνης. Η τοπογραφία του βόρειου τμήματος διαμορφώνεται ως φυσικό λιμάνι και σήμερα είναι το κεντρικό λιμάνι της κωμόπολης του Πόρτο Ράφτη.
Ο όρμος κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια, ενώ γνώρισε μεγάλη άνθηση κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (Early Bronze Age, EBA), καθώς επίσης και κατά την τελευταία φάση της Ύστερης Εποχής του Χαλκού (Late Helladic, LH IIIC), την Κλασική, Ελληνιστική, και τέλος κατά την ύστερη Ρωμαϊκή εποχή. Ένας από τους κύριους στόχους του προγράμματος B.E.A.R.S. είναι να καθοριστεί ο χαρακτήρας της ανθρώπινης παρουσίας στην περιοχή κατά τη διάρκεια των παραπάνω αιώνων. Η ομάδα μας ερευνά επίσης την ιστορία των σχέσεων και των ανταλλαγών μεταξύ των αρχαίων κατοίκων του όρμου και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής γύρω από αυτόν, συμπεριλαμβανομένου και του όρμου της Βραυρώνας στον βορρά.